webinary

Szlak Pamięci Nowogródzkiej AK – kontynuacja w 2021 r. – wykłady online Fundacji Polska360 – odc. 4 „Nacza”

• 21 stycznia 2022

Odcinek nr 4 – „Nacza” – cmentarz w Naczy (przedwojenna gm. Raduń, pow. Lida, woj. nowogródzkie) przy obecnej granicy białorusko-litewskiej – cmentarz miejscowy, na którym znajduje się kwatera z kilkunastu grobami żołnierzy AK z oddziału por. Jana Borysewicza „Krysi” – 2 batalionu 77 Pułku Piechoty AK. O wyjątkowej postaci por. Borysewicza, działalności oddziału, o bitwie z NKWD pod Kowalkami (obecna Litwa) 21.01.1945 r. dowiedzą się Państwo z tego ciekawego wykładu. Zapraszamy do obejrzenia.

W 2021 r. nasza Fundacja zrealizowała dzięki wsparciu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego dalsze prace nad upamiętnieniem i upowszechnieniem wiedzy o działalności Kresowych Żołnierzy Niezłomnych walczących w czasie i po II wojnie światowej w szeregach Nowogródzkiej AK. Wielu z nich zginęło w walce z okupantami. Ich groby zlokalizowane są na terenie Białorusi.

Zapraszamy Państwa do obejrzenia webinarów-wykładów online dr Kazimierza Krajewskiego – historyka, wybitnego znawcy historii Okręgu Nowogródzkiego AK poświęconych wojennym cmentarzom walecznych żołnierzy AK na terenie Białorusi.

Projekt dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z   Funduszu Promocji Kultury.