webinary

Szlak Pamięci Nowogródzkiej AK – kontynuacja w 2021 r. – wykłady online Fundacji Polska360 – odc. 3 „Wawiórka”

• 21 stycznia 2022

Odcinek nr 3 – „Cmentarz Wawiórka” – o mogiłach żołnierzy Armii Krajowej zlokalizowanych na cmentarzu w Wawiórce pomiędzy Lidą a Szczuczynem Nowogródzkim (przedwojenna gmina pow. Lida woj. nowogródzkiego). Wśród licznych grobów polskich żołnierzy znajdziemy tu m.in. kwaterę żołnierzy 7 batalionu 77 Pułku Piechoty AK, którzy polegli w ataku na niemiecką placówkę graniczną w miejscowości Bogdany-Jewłasze w dniu 16.06.1944 r. w tym ich dowódcy por. cichociemnego Jana Piwnika (ps. „Ponury”). O wybitnym dowódcy partyzanckim „Ponurym”, akcjach dowodzonego przez niego 7 batalionu, a także innych grobach żołnierzy AK znajdujących się na cmentarzu w Wawiórce jest ta opowieść dr Kazimierza Krajewskiego. Zapraszamy do obejrzenia.

W 2021 r. nasza Fundacja zrealizowała dzięki wsparciu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego dalsze prace nad upamiętnieniem i upowszechnieniem wiedzy o działalności Kresowych Żołnierzy Niezłomnych walczących w czasie i po II wojnie światowej w szeregach Nowogródzkiej AK. Wielu z nich zginęło w walce z okupantami. Ich groby zlokalizowane są na terenie Białorusi.

Zapraszamy Państwa do obejrzenia webinarów-wykładów online dr Kazimierza Krajewskiego – historyka, wybitnego znawcy historii Okręgu Nowogródzkiego AK poświęconych wojennym cmentarzom walecznych żołnierzy AK na terenie Białorusi.

Projekt dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z   Funduszu Promocji Kultury.