webinary

Szlak Pamięci Nowogródzkiej AK – kontynuacja w 2021 r. – wykłady online Fundacji Polska360 – odc. 1 „Puszcza Nalibocka”

• 21 stycznia 2022

Odcinek nr 1 – „Puszcza Nalibocka” – zapraszamy do wysłuchania kolejnego wykładu dr Kazimierza Krajewskiego. W tym odcinku dowiedzą się Państwo o walkach partyzanckich oddziałów Armii Krajowej na Ziemi Nowogródzkiej na dawnych Kresach Wschodnich II RP (obecnie Białoruś) w czasie II wojny światowej, Puszczy Nalibockiej znajdującej się na terenie Obwodu AK Stołpce i mających na jej terenie miejsce walkach żołnierzy AK z okupantem niemieckim i partyzantką sowiecką, a także o cmentarzach w Puszczy, na których spoczywają żołnierze AK (np. w Kamieniu, Starzynkach koło Iwieńca czy Terebejnie). Zapraszamy do obejrzenia

W 2021 r. nasza Fundacja zrealizowała dzięki wsparciu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego dalsze prace nad upamiętnieniem i upowszechnieniem wiedzy o działalności Kresowych Żołnierzy Niezłomnych walczących w czasie i po II wojnie światowej w szeregach Nowogródzkiej AK. Wielu z nich zginęło w walce z okupantami. Ich groby zlokalizowane są na terenie Białorusi.

Zapraszamy Państwa do obejrzenia webinarów-wykładów online dr Kazimierza Krajewskiego – historyka, wybitnego znawcy historii Okręgu Nowogródzkiego AK poświęconych wojennym cmentarzom walecznych żołnierzy AK na terenie Białorusi.

Projekt dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z   Funduszu Promocji Kultury.