webinary

Szlak Pamięci Nowogródzkiej AK – kontynuacja w 2021 r. – wykłady online Fundacji Polska360 – odc. 5 „Surkonty”

• 21 stycznia 2022

Odcinek nr 5 – „Surkonty” – cmentarz polowy AK położony na północny zachód od Lidy (przedwojenna gmina Raduń, pow. Lida, woj. nowogródzkie), na którym spoczywa 36 żołnierzy Armii Krajowej poległych w walce z Sowietami 21.08.1944 r., dowodzonych przez komendanta Okręgu Nowogródzkiego AK – ppłk cichociemnego Macieja Kalenkiewicza (ps „Kotwicz”). Jak doszło do bitwy uznawanej za „kresowe Termopile”, kim byli żołnierze Armii Krajowej uczestniczący w tym starciu z NKWD – o tym w trakcie wykładu. Zachęcamy do obejrzenia

W 2021 r. nasza Fundacja zrealizowała dzięki wsparciu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego dalsze prace nad upamiętnieniem i upowszechnieniem wiedzy o działalności Kresowych Żołnierzy Niezłomnych walczących w czasie i po II wojnie światowej w szeregach Nowogródzkiej AK. Wielu z nich zginęło w walce z okupantami. Ich groby zlokalizowane są na terenie Białorusi.

Zapraszamy Państwa do obejrzenia webinarów-wykładów online dr Kazimierza Krajewskiego – historyka, wybitnego znawcy historii Okręgu Nowogródzkiego AK poświęconych wojennym cmentarzom walecznych żołnierzy AK na terenie Białorusi.

Projekt dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z   Funduszu Promocji Kultury.