webinary

Szlak Pamięci Nowogródzkiej AK – kontynuacja w 2021 r. – wykłady online Fundacji Polska360 – odc. 2 „Cmentarz Stryjówka”

• 21 stycznia 2022

Odcinek nr 2 – „Cmentarz Stryjówka” – poświęcony kwaterze ponad 30 polskich partyzantów Armii Krajowej z szeregów 8 Uderzeniowego Batalionu Armii Krajowej z oddziału por. Zbigniewa Czarnockiego (ps. „Czarny”), którzy polegli 20.09.1943 r. w walce z Niemcami, na obrzeżach wsi Stryjówka na Ziemi Grodzieńskiej (przedwojenna gmina Jeziory, pow. Grodno, woj. białostockiego). W trakcie wykładu dowiedzą się Państwo, czym były oddziały UBK, o ich działalności partyzanckiej w okolicach Grodna i na Ziemi Nowogródzkiej, a także o losach ich żołnierzy – gimnazjalistów, studentów z Warszawy, Białegostoku oraz miejscowości podlaskich, którzy przybyli na te tereny, aby walczyć o utrzymanie Kresów Wschodnich w ramach powojennego państwa polskiego. Zapraszamy do obejrzenia.

W 2021 r. nasza Fundacja zrealizowała dzięki wsparciu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego dalsze prace nad upamiętnieniem i upowszechnieniem wiedzy o działalności Kresowych Żołnierzy Niezłomnych walczących w czasie i po II wojnie światowej w szeregach Nowogródzkiej AK. Wielu z nich zginęło w walce z okupantami. Ich groby zlokalizowane są na terenie Białorusi.

Zapraszamy Państwa do obejrzenia webinarów-wykładów online dr Kazimierza Krajewskiego – historyka, wybitnego znawcy historii Okręgu Nowogródzkiego AK poświęconych wojennym cmentarzom walecznych żołnierzy AK na terenie Białorusi.

Projekt dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z   Funduszu Promocji Kultury.