webinary

Szlak Pamięci Nowogródzkiej AK – kontynuacja w 2021 r. – wykłady online Fundacji Polska360 – odc. 6 „Kaczyce”

• 15 grudnia 2021

Odcinek nr 6 – „Kaczyce” – poświęcony mogile partyzanckiej AK pod wsią Kaczyce koło Korelicz (przedwojenny pow. Nowogródek woj. nowogródzkiego), w której pochowanych jest kilkudziesięciu żołnierzy AK z oddziału por. Hieronima Piotrowskiego (ps. „Jur”) poległych zimą 1945 r. w walce z Sowietami w drodze do Polski za tzw. jałtańską granicą. O okolicznościach zdarzenia, losie żołnierzy, jednej z największych bitew partyzanckich na tym terenie dowiedzą się Państwo w trakcie wykładu dr Krajewskiego.

W 2021 r. nasza Fundacja zrealizowała dzięki wsparciu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego dalsze prace nad upamiętnieniem i upowszechnieniem wiedzy o działalności Kresowych Żołnierzy Niezłomnych walczących w czasie i po II wojnie światowej w szeregach Nowogródzkiej AK. Wielu z nich zginęło w walce z okupantami. Ich groby zlokalizowane są na terenie Białorusi.

Zapraszamy Państwa do obejrzenia webinarów-wykładów online dr Kazimierza Krajewskiego – historyka, wybitnego znawcy historii Okręgu Nowogródzkiego AK poświęconych wojennym cmentarzom walecznych żołnierzy AK na terenie Białorusi.

Projekt dofinansowany ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z   Funduszu Promocji Kultury.