EDYCJA 2021

W 2021 r. Fundacja Polska360 przy dalszym wsparciu finansowym Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego realizowała projekt „Szlak Nowogródzkiej AK – kontynuacja”. Naszym zamierzeniem była, pomimo przedłużającej się pandemii COVID-19 oraz pogarszającej się sytuacji społeczno-politycznej na Białorusi, kontynuacja opracowania i upowszechnienia wiedzy na temat miejsc pamięci żołnierzy Nowogródzkiej AK na terenie Białorusi – II etap Szlaku Pamięci Nowogródzkiej AK.

W ramach przeprowadzonych w 2021 r. prac archiwalnych i redakcyjnych ostatecznie na niniejszym portalu zebraliśmy wszelkie dostępne informacje o lokalizacji grobów żołnierzy Okręgu Nowogródzkiego AK na terenie Białorusi.  Oddajemy je Państwu w formie bazy celem wykorzystania, odwiedzenia miejsc pamięci, przywołania Kresowych Żołnierzy Niezłomnych, którzy odeszli na wieczną wartę.

Niestety z uwagi na sytuację na Białorusi nie mogliśmy udać się jak co roku w poprzednich latach na Ziemię Nowogródzką, aby uporządkować groby żołnierzy AK, zapalić znicze pamięci. W 2021 r. zrobiliśmy to wirtualnie – poprzez portal, ale także cykl niezwykle cennych i ciekawych webinarów Pana dr Kazimierza Krajewskiego na temat sześciu wybranych cmentarzy żołnierzy AK na Białorusi. Warsztaty historyczne Pana Krajewskiego przetykane są ponadto niezwykle interesującymi opowieściami o leżących na nich żołnierzach. Ich walce o utrzymanie niepodległości Polski na tych terenach, o odwadze, poświęceniu, oddaniu Ojczyźnie.

Zapraszamy Państwa serdecznie to zapoznania się z Bazą grobów żołnierzy Okręgu Nowogródzkiego AK na Białorusi, a także do posłuchania webinarów/warsztatów historycznych online.

Gdy to będzie możliwe, odwiedźcie Państwo osobiście te wyjątkowe miejsca. Mamy nadzieję, że podział geograficzny cmentarzy na obecne obwody i rejony Białorusi ułatwi Państwu odnalezienie poszczególnych cmentarzy i mogił.

Chwała Bohaterom !

Fundacja Polska360

Projekt dofinansowany w 2021 r. ze środków Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury.