Cmentarz w WAWIÓRCE

WAWIÓRKA (rejon Lida, obwód Grodno, do 1939 r. siedziba gminy w pow. lidzkim, woj. nowogródzkie)

W okresie okupacji wielu mieszkańców Wawiórki i okolicznych wiosek należało do Armii Krajowej (kompania konspiracyjna AK o kryptonimie „Wygon”).

Na cmentarzu parafialnym, w jego starej części, znajduje się kwatera żołnierzy VII batalionu 77 Pułk Piechoty AK poległych w akcji 16 czerwca 1944 r. na niemiecką strażnicę graniczną w Bogdanach (Jewłaszach).

Pochowano tu: dowódcę VII batalionu 77 pp AK por./mjr. Jana Piwnika „Ponurego” (po wielu latach starań „Ponury” został 17 września 1987 r. ekshumowany i przewieziony do Polski, gdzie uroczyście pochowano go w dniu 12 czerwca 1988 r. w klasztorze oo. Cystersów w Wąchocku), ppor. NN „Tośka”, plut. Jana Wińskiego „Stalińca”, st. strz. Andrzeja Lisaja „Kanarka”, st. strz. Jerzego Kondrata „Dymka” (zmarł z ran), strzelców Franciszka Masiuka „Brzozę”, Michała Lisaja „Topolę”, NN „Lipka”. Część żołnierzy zmarłych z ran została pochowana w innych, nieznanych nam miejscach. Byli to m.in.: ppor. Bronisław Filipowicz „Mały”, por. Antoni Adamczyk „Antoni” oraz strzelcy NN „Dąb” i NN „Kabura”.

Pogrzeb poległych, z udziałem Komendanta i Szefa Sztabu Okręgu „Nów” – ppłk Janusza Szulca vel Szlaskiego „Prawdzica” i kpt. Stanisława Sędziaka „Warty” – oraz licznie zgromadzonej ludności w liczbie około 2.000 osób był wielką manifestacją patriotycznie nastawionych mieszkańców powiatu szczuczyńskiego.

Kwatera w kształcie prostokąta otoczonego metalowym ogrodzeniem. W jej centralnej części na kamiennym postumencie metalowy krzyż z tablicą ze znakiem Polski Walczącej i Krzyżem Virtuti Militari oraz napisem:

TU SPOCZYWAJĄ ŻOŁNIERZE VII BAT. 77 PP ARMII KRAJOWEJ

POLEGLI WRAZ ZE SWYM DOWÓDCĄ POR. JANEM PIWNIKIEM „PONURYM”

W BOHATERSKIEJ WALCE Z NIEMCAMI W DNIU 16 VI 1944 R.  POD JEWŁASZAMI-BOHDANAMI

CZEŚĆ ICH PAMIĘCI!

1995, TOWARZYSZE BRONI

Po obu stronach krzyża znajduje się 11 grobów ziemnych z obramowaniem betonowym, z betonowymi krzyżami bez inskrypcji, usytuowanymi w dwóch rzędach. Za centralnym krzyżem na grobie, z którego został ekshumowany por./mjr Jan Piwnik „Ponury”, postawiono metalowy krzyż, pod nim na tablicy położonej na ziemi napis:

PAMIĘCI MJR JANA PIWNIKA „PONUREGO” I JEGO ŻOŁNIERZY

RODACY, KIELCE 2016

Za wspomnianym krzyżem – krzyż postawiony przez Straż Mogił Polskich na Wschodzie z dwoma metalowymi tabliczkami. Na górnej widnieje napis:

POLSKIM ŻOŁNIERZOM Z ODDZIAŁU PONUREGO

Na tablicy dolnej napis: