W dniach 10.-14. maja 2017 roku, Fundacja Pamięci Armii Krajowej „Kresy RP” organizuje pierwszy, pilotażowy rajd kresowy szlakami Wielkiej Historii. Pragniemy, aby nasze rajdy w przyszłości stały się obowiązkowym punktem corocznego kalendarza dla wszystkich, zainteresowanych historią, kulturą i tradycją naszego narodu.

Tej wiosny odwiedzimy Wilno i tereny dawnych Inflant Polskich z ich stolicą – Dyneburgiem (Daugavpils), będącym jednocześnie główną siedzibą łotewskiej Polonii. W ciągu pięciu dni zwiedzimy ważne i miłe polskiemu sercu miejsca, jak między innymi Ostra Brama, cmentarz na Rossie w Wilnie, Kowno, Góra Krzyży czy wspomniany Dyneburg.

Nasz rajd nie ma jednak na celu wyłącznie zwiedzania i spędzenia kilku dni w miłej atmosferze i towarzystwie. Odwiedzimy pozostałych poza granicami Polaków, niejednokrotnie starszych, schorowanych i osamotnionych. W Wilnie spotkamy się z dawnymi żołnierzami Armii Krajowej – łagiernikami i Sybirakami, którzy wciąż noszą Polskę w sercu. W Dyneburgu wysłuchamy występu chóru polskich dzieci. Te spotkania, wzruszające i pozostające na długo w duszy, są świadectwem naszej pamięci i wdzięczności dla tych, którzy walczyli o nasz kraj, a dla których, po wojnie, zabrakło w nim miejsca.

Dochód z wyjazdu przeznaczony zostanie na cele statutowe Fundacji, w tym przede wszystkim wspieranie żyjących jeszcze łagierników – żołnierzy AK w kraju i za granicą. Dodatkowo od każdej wpłaty przekażemy kwotę 30 złotych na renowację i ochronę miejsc pamięci narodowej, znajdujących się obecnie poza granicami Kraju a także wsparcie najbardziej potrzebujących rodaków, znajdujących się w trudnej sytuacji materialnej. Każdy z uczestników otrzyma także pamiątkową cegiełkę, dokumentującą jego wkład w pomoc Rodakom na Wschodzie.

Zapraszamy serdecznie !

A3 (+3mm spady)