Fundacja Pamięci Armii Krajowej „Kresy RP”, Stowarzyszenie Łagierników Żołnierzy AK i Stowarzyszenie Solidarność Walcząca wraz z wieloma innymi partnerami w ramach Społecznego Komitetu Organizacji Obchodów Patriotycznych pod Patronatem Pana Prezydenta Andrzeja Dudy zaplanowało obchody Narodowego Dnia Pamięci Żołnierzy Wyklętych w dniach od 25 lutego do 2 marca 2017 roku.

Na zaproszenie Fundacji, Stowarzyszenia Łagierników i Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych w niniejszych uroczystościach wezmą udział również nasi czcigodni kombatanci z szeregów AK z Polski oraz Kresów Wschodnich II RP.

Wszystkich bardzo serdecznie zapraszamy do udziału w obchodach, a poniżej przedstawiamy cały program poszczególnych uroczystości NDPŻW.

I Dzień obchodów – 25 luty (sobota)

• godz. 10:00 – Msza Święta w Bazylice Św. Trójcy w Kobyłce w  intencji poległych i pomordowanych Żołnierzy Niezłomnych w obronie granic II Rzeczypospolitej Polskiej
  • godz. 11:00 – składanie wieńców, wiązanek i zapalenie zniczy pod Pomnikiem na placu 15 sierpnia w Kobyłce, (przemarsz na plac w asyście Orkiestry Miejskiej w Kobyłce)
  • godz. 12:00 – Złożenie wieńców i zapalenie zniczy pod Katownią NKWD w Wołominie, przy ul. Piaskowej 3
  • godz. 13:30Uroczystość wręczenia medali, odznaczeń i podziękowań, a następnie uroczysty obiad w hotelu Trylogia w Zielonce
  • godz. 16:00Uroczystość pod Pomnikiem Armii Krajowej i Polskiego Państwa Podziemnego przy ul. Wiejskiej w Warszawie
  • godz. 18:00 – złożenie wieńców i zapalenie zniczy pamięci pod  tablicą na murze więzienia przy ul. Rakowieckiej 37
  • godz. 19:30 –  spotkanie młodzieży ze wschodniej części Polski, powiatu wołomińskiego oraz Warszawy z Kombatantami  przy ogniskach  w ramach projektu OGNISKA PAMIĘCI ŻOŁNIERZY NIEZŁOMNYCH – Zapalmy Ogniska Przeszłości  przy wspólnym śpiewaniu pieśni partyzanckich w Kuklówce Radziejowickiej (Ośrodek Wypoczynkowy Kuklówka-Conference, ul. Szkolna 59)

Baner-Ogniska-Pamieci-Zolnierzy-600

26 luty 2017 r. ( niedziela )

godz. 12:00 – Udział w uroczystości  Biegu Pamięci Żołnierzy Wyklętych na terenie Parku Skaryszewskiego z cyklu  Tropem Wilczym- (wręczanie  zwycięzcom  medali wspólnie z Ministrem Obrony Narodowej Antonim Macierewiczem przez mjr. Weronikę Sebastianowicz-Prezes Żołnierzy AK na Białorusi)

27 luty 2017 r. ( poniedziałek )

godz. 18:00 – Uroczystości  przy Willa „Jasny Dom” –  d. siedziba NKWD i  Głównego Zarządu Informacji LWP (WŁOCHY, ul. Świerszcza 2),

28 luty 2017 r. ( wtorek )

godz. 12.00-15.00 – Konferencja w Sejmie RP „Podziemna Armia Powraca”. Młodzież w przywracaniu pamięci o Żołnierzach Wyklętych, organizowana pod patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Andrzeja Dudy.

1 MARCA – Uroczystość Centralna

Grób Nieznanego Żołnierza (Plac Piłsudskiego)

godz. 18.00 –  Uroczystość przed Grobem Nieznanego Żołnierza z udziałem Prezydenta RP i władz państwowych (wystąpienia, Apel Poległych, składanie wieńców).

Zarząd Fundacji.

plakat-zaproszenie-1marca - 3