Edward Akuszewicz ps. "Wicher" Wyróżniony

Opublikowane 8 months ago

EDWARD AKUSZEWICZ

Edward Akuszewicz (ps. „Wicher”), 77 Pułk Piechoty AK, 4 batalion ppor. Czesława Zajączkowskiego (ps. „Ragner”), zam. Lida, Białoruś *data urodzenia: 23.02.1924, Przydybajty, pow. Lida, woj. nowogródzkie Przynależność do AK lub organizacji pokrewnych: 01.1943-07.1944 r. – Okręg Nowogródzki „Nów” AK – 77 Pułk Piechoty AK, 4 batalion – dow. ppor. Czesław Zajączkowski (ps. „Ragner”), 2 kompania - Stopień wojskowy, funkcja, pseudonim: starszy sierżant, strzelec, ps. „Wicher” - Aresztowanie – okoliczności, data, miejsce: 09.07.1951 r. w miejscowości Przydybajty, bez broni - Więzienia: Lida (areszt NKWD), Grodno (więzienie) - Kara – paragraf, rodzaj, wymiar: art. 63 i 24 KK BSRR; 25 lat łagru i 5 lat pozbawienia praw obywatelskich - Łagry – nazwy, okres pobytu: Kuźnieck, Omsk – spawacz, stolarka na budowie; zwolniony z łagru w Omsku - Data zwolnienia: 25-10-1955

more_horiz

Kometarze

0 Kometarze

PROJEKT DOFINANSOWANY ZE ŚRODKÓW URZĘDU DO SPRAW KOMBATANTÓW I OSÓB REPRESJONOWANYCH W LATACH 2016 - 2018