O PROJEKCIE

Historia szlaku bojowego 2 Korpusu Polskiego jest niezwykle istotnym elementem polskiej historii. Monte Cassino jest rozpoznawalnym przez wielu Polaków symbolem męstwa. Nadal jednak niewielki odsetek mieszkańców naszego Kraju zna szczegółowo losy tej niezwykłej armii – armii tułaczy i ich poszczególnych żołnierzy. Nie zrealizowano dotąd obszernego projektu notacji biograficznych z weteranami 2 Korpusu tak, aby zachować ich wspomnienia dla przyszłych pokoleń. Z uwagi na bardzo zaawansowany wiek kombatantów niezwykle ważne jest jak najszybsze utrwalenie jak największej ilości ich relacji, a następnie wykorzystanie ich do edukacji Polaków, a w szczególności młodzieży. Dla ukazania różnych losów żołnierzy 2 Korpusu jest realizacja projektu w Polsce i w Wielkiej Brytanii, gdzie pozostała ich duża liczba.

Poprzez niniejszy projekt Fundacja, grupująca 2 i 3 pokolenie Kresowiaków, posiadających przygotowanie historyczne i archiwalne pragnie wesprzeć środowiska kombatanckie 2 Korpusu z Polski i Wielkiej Brytanii celem realizacji i zachowania dla przyszłych pokoleń bezcennych relacji biograficznych weteranów Armii Andersa. Z uwagi na podeszły wiek weteranów realizacja podobnego projektu przez ich organizacje kombatanckie samodzielnie nie jest już możliwa.

W ramach realizacji zadania zostaną nagrane notacje biograficzne z weteranami 2 Korpusu zamieszkałymi w Polsce i Wielkiej Brytanii, które po opracowaniu zostaną zamieszczone na niniejszej stronie internetowej projektu.

Serdecznie zapraszamy Wszystkie osoby do zapoznawania się z publikowanymi przez nasz zespół stopniowo materiałami. Weteranów 2 Korpusu i ich Rodziny zachęcamy do podzielenia się z nami Państwa wspomnieniami.